Agile zijn of Agile doen?

In mei 2016 verscheen – voor het eerst in de historie – een artikel over Agile in de Harvard Business Review (HBR): ‘Embracing Agile’. Op een conferentie in Gdansk maakte Steve Denning (auteur van onder andere  ‘A Leadership Guide to Radical Management’) me attent op dit artikel. En wie hem kent zal het niet vreemd vinden dat hij er een mening over heeft.  

Volgens het artikel in de Harvard Business Review blijken Agile methodieken ‘a radical alternative to command-and-control-style management’. Het Agile-gedachtegoed verspreidt zich over verschillende sectoren en functies, zelfs tot op executive-level.

Een radical andere manier van managen is wat we nodig hebben: dat is wat Steve Denning een aantal jaar geleden al schreef in zijn boek ‘A Leadership Guide to Radical Management’. In dit boek schetst Denning een fundamenteel andere management-benadering, volledig gebaseerd op het Agile-gedachtegoed. Een aanpak die moet leiden tot tot hoge productiviteit, continue innovatie, diepe voldoening in het werk en “delight” voor de klant.

Logisch dat Steve Denning gereageerd heeft op het artikel. Om te beginnen is hij er blij mee vanwege de aandacht voor Agile en de erkenning van het belang van Agile.

… the article, “Embracing Agile,” is a landmark in the history of management, not just the history of Agile. It describes and honors the practices of Agile and recognizes Agile as something significant for management generally. The authors are to be congratulated for getting the article published in HBR, the very Vatican of management.

Maar hij heeft er ook kanttekeningen bij. Wat Steve overduidelijk mist is de radicaliteit – de boodschap dat Agile niet zomaar iets is dat je toevoegt aan je gereedschapskist met management-tools, maar een mindset, een cultuur, een geloof zo je wilt.

Agile moet je zijn, niet doen.

Nevertheless it is disappointing that the article falls short of recognizing the truly revolutionary nature of Agile. By implying that the well-documented gains of Agile will flow from adopting Agile as a methodology, the article risks setting up a trap of unsuspecting managers—inducing them to “do Agile,” without making clear that sustainable gains only come from “being Agile,” and embracing Agile as a mindset and a culture.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *