Rendement van geluk

In april 2016 ging de Tegenlicht-uitzending van de VPRO over ‘de betekenis-economie’. Over een koekjesfabriek waar ze geen mensen aannemen om koekjes te bakken, maar koekjes bakken om mensen aan te nemen. Ik vond het een bijzonder inspirerende uitzending.

Er is een revolutie gaande in het bedrijfsleven, waarbij niet de winst maar de maatschappelijke betekenis van de onderneming vooropstaat. De nieuwe betekenis-economie draait sinds de crisis in 2008 op ‘happy start-ups’ en het zaaien van geluk. Betekenisvolle ondernemers beginnen niet met een business-idee maar met een maatschappelijk probleem waar ze zich betrokken bij voelen en dat ze op willen lossen – en daar verzinnen ze een bedrijf bij. Niet de winst staat voorop, maar het rendement van geluk.

De uitzending toont tal van inspirerende voorbeelden, van ‘koken met oma’ tot een ‘mobile factory’ waarin puin wordt omgezet tot lego-betonblokken. Fantastisch om te zien allemaal, de passie spat er van af! Wat heerlijk lijkt het me om op basis van dit principe een bedrijf te starten en succesvol te maken – zet me aan het denken …

Voor mij wordt het hele principe van betekenisvol ondernemen mooi samengevat met het voorbeeld van het in New York gevestigde Greyston Bakery. Zij bakken brownies voor Ben & Jerry’s. Hun werknemers zijn voormalige dealers, daklozen en prostituees uit de verpauperde omgeving, die zo de kans krijgen een nieuw leven op te bouwen. Zij nemen geen mensen aan om koekjes te bakken, ze bakken koekjes om mensen aan te nemen.

‘We don’t hire people to bake brownies, we bake brownies to hire people’.

Het is een dikke tip om deze uitzending te kijken!

tegenlichtkijk hier de hele uitzending

Of kijk de verkorte versie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *