Bullet Journal – pen en papier in een digitale wereld

Een aantal weken geleden ben ik attent gemaakt op het fenomeen Bullet Journal. Hoewel ik altijd wel op zoek ben naar nieuwe manieren om ‘grip en rust’ te creëren in mijn leven, had ik deze ontwikkeling gemist. Een Bullet Journal is een papieren notitieboek dat je zelf inricht en dienst kan doen als agenda, actielijst, notitieboek en meer. Mijn ambitie is om een manier te vinden om mijn Bullet Journal te combineren met slimme digitale toepassingen om verder zo paperless mogelijk te leven. 

Best raar dat ik deze ontwikkeling gemist had, want de Bullet Journal blijkt behoorlijk hip te zijn. Er zijn veel blogs en sites met tips en trucs, en vooral veel plaatjes van de meest kunstzinnige journals.

Enfin, je begrijpt het: ik heb nu ook een Bullet Journal. Ben er recent mee gestart. De komende maanden zal blijken of dit voor mij een blijvertje is.

Wat is een Bullet Journal?

In het kort is een Bullet Journal een volledig persoonlijk in te richten fysiek organisatie-systeem. Eigenlijk is het gewoon een notitieboek en een pen, met een bepaalde manier van werken.

Je bepaalt zelf hoe jouw Bullet Journal eruit ziet en wat je allemaal organiseert. Het kan bijvoorbeeld je agenda zijn, je actie-lijst en je dagboek. Je kan allerlei lijstjes bijhouden, tekeningen maken en notities bewaren. In je Bullet Journal wordt dit allemaal afgewisseld; het boekje is niet vooraf ingedeeld in bepaalde onderdelen. Om te voorkomen dat het daarmee een zootje wordt heeft een Bullet Journal altijd een index en zijn er paginanummers.

Op de officiële website staat veel meer informatie; het filmpje is een mooie bondige uitleg: bulletjournal.com.

Rapid Logging

Het hele systeem is gebaseerd op ‘Rapid Logging’. Een eenvoudige aanpak om zaken snel te noteren. Het draait daarbij om vier componenten: onderwerpen, pagina nummers, korte zinnen en bullets. De belofte is dat Rapid Logging een hele natuurlijke, prettige en snelle manier is om de essentie vast te leggen. En wat de essentie is? Dat bepaal je natuurlijk zelf!

Mijn verwachtingen

Ik verwacht de volgende voordelen.

  • Op maat. Het is helemaal op maat: ik bepaal wat ik bijhou en hoe dat eruit ziet.
  • Alles op één plek. Ik hoef niet na te denken in welk mapje ik iets moet stoppen, welke app ik moet openen, welke boekje ik moet hebben – alles in mijn Bullet Journal.
  • Schrijven is snel. Schrijven is sneller dan typen, zeker als je niet hoeft na te denken waar je iets gaat opschrijven. Nadeel met mijn handschrift is dat het soms wat minder leesbaar is, maar wie weet wordt dat beter als ik weer wat meer ga schrijven.
  • Overschrijven geeft een bezinningsmoment. Dit is een soort psychologie-van-de-koude-grond verwachting. Ik denk dat ik beter nadenk over actiepunten die maar open blijven staan en die ik steeds maar weer met de hand verplaats.
Mijn ambitie

Mijn ambitie is om een manier te vinden om mijn Bullet Journal te combineren met slimme digitale toepassingen om verder zo paperless mogelijk te leven. De belangrijkste toepassing die ik daarvoor gebruik is Evernote. Evernote vind ik ideaal om van alles te digitaliseren en te archiveren, van brieven tot facturen, van visitekaartjes tot lieve tekeningen die ik van mijn nichtjes krijg.

 

Ik hou jullie op de hoogte!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *