Bezitten of beleven?

Consuminderen, minimalisme, ontspullen, gelukkig leven zonder overvloed, simplify your life. Allemaal termen met dezelfde achterliggende gedachte: met minder spullen wordt je leven leuker. Want als je je geen zorgen hoeft te maken om ‘spullen’ ervaar je de vrijheid om je te richten op zaken die er echt toe doen.

gelukkig_levenEen paar weken geleden kreeg ik van een collega de tip om het boekje Gelukkig leven zonder overvloed van Josef Kirschner te lezen. Een uitgave uit 1995. De auteur richt zich tot iedereen die ‘in overvloed’ leeft en er niet gelukkiger door wordt. Hij schrijft de ‘algemene mentale matheid’ (die hij om zich heen ervaart) toe aan te weinig zelfdiscipline en aan onbekendheid met de ‘heilzame invloed van soberheid’.

Het is een boeiend boekje. De tijdgeest is amusant voelbaar in de verschillende voorbeelden; de introductie van de wasmachine vind hij eigenlijk een negatieve ontwikkeling die het geluk van de huisvrouw bedreigt …

Dit thema boeit me. Ik ben het eens met de stelling dat het hebben van een hoop spullen niet per definitie leidt tot een gelukkig leven. En ik merk dat ik gevoelig ben voor het idee dat het tegendeel waar is – dat het (willen) hebben van minder spullen uiteindelijk bijdraagt aan meer rust, meer geluk.

Het idee is simpel: als je je geen zorgen hoeft te maken om spullen kan je je richten op zaken die er echt toe doen. Als je niet veel spullen nodig hebt, hoef je ook niet veel geld te verdienen – dus heb je de tijd om te genieten. Voorstanders van deze levensstijl beschrijven het als een bevrijding van de ‘val van de consumptie-cultuur’ waarin we vastzitten. Het helpt om te bepalen wat echt waarde toevoegt in je leven. Denk aan het verhaal van de Mexicaanse visserman, waarover ik eerder schreef, dat illustreert dit idee eigenlijk perfect. Om gelukkig te zijn lijkt beleven belangrijker dan bezitten.

Er zijn veel onderwerpen, gerelateerd aan dit thema, die me ook interesseren. Denk aan de ‘van bezit naar gebruik’ ontwikkeling die we zien bij muziek (Spotify) en film (Netflix), maar ook op andere gebieden zoals auto’s (SnappCar) of het uitlenen van spullen tussen buren (Peerby). Maar denk ook aan ‘paperless leven’: verregaande digitalisering en cloud-computing maakt het mogelijk om heel veel minder papier te gebruiken. En wat dacht je van de zogenaamde ‘tiny house beweging’: mensen die in een klein, mooi gedesigned en liefst mobiel huis gaan wonen – zonder de zorgen van een hypotheek!

Maar doe ik er dan zelf wat mee?

Een beetje … Geïnspireerd door het boekje heb ik samen met mijn collega in september een uitdagende ontspullen-challenge gedaan: iedere dag van de maand hebben we evenveel spullen weggedaan als het getal van de datum op de kalender. Dus één ding op de 1e van de maand, twee op de 2e, totdat we 28, 29 en 30 dingen weggooiden tijdens de laatste dagen van de maand. Dit idee komt van het blog TheMinimalists.com van Ryan Nicodemus en Joshua Fields Millburn. En ja – we hebben het gered!

En verder? Jaren geleden had ik al mijn CD’s al verkocht: als iets niet op Spotify staat dan luister ik het niet. Heerlijk, dat ruimde op! En sinds een paar jaar ben ik overgestapt op het lezen van eBooks – geen kasten vol met fysieke boeken. Sommige mensen vinden het trouwens fijn en belangrijk om een echt boek in handen te hebben: voor hen is dat ‘bezit’ een deel van de ‘beleving’ – dan wordt het lastig 🙂

Helaas was ‘Gelukkig leven zonder overvloed’ niet als eBook te krijgen dus daarvan heb ik via een 2e-hands site toch een fysiek exemplaar moeten kopen. Ik heb’m uit – iemand interesse?

 

5 reacties

 1. Ja! Ikke ;). Ik probeer de kinderen, sinds mijn vertrek bij de ING/NN in te laten zien dat “meer minder is”.
  Met andere woorden hoe meer zij en ik willen, hoe minder we hebben. En als het boek ons kan helpen met het versterken van dat idee, dan wil ik m graag lezen!

 2. Hallo Vincent,

  Wat een mooie blog, zoals je misschien weet doe ik al bijna 6 jaar vrijwilligerwerk op het gebied van Thuisadministratie. Ons project begeleidt inwoners uit Nissewaard naar schuldhulpverlening, participatiewet en/of beschermingsbewind en we proberen er voor te zorgen dat de mensen weer zelfredzaam worden, zodat ze de Thuisadministratie weer zonder ons kunnen doen. Wat heb ik veel geleerd de afgelopen jaren, je leert heel erg relativeren. Ik krijg er heel veel energie van en kan het iedereen aanraden om naast je werk ook iets anders te doen. Volgens mij word je er alleen maar rijker van,
  Bedankt voor de tip van het boekje,

  Tot de volgende blog,
  Petra van den Bergh

 3. Pingback: Ontspullen – drie praktische tips – Slijpsteen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *