Ontspullen – drie praktische tips

Recent schreef ik over de vraag of je gelukkiger wordt door minder spullen te hebben. Het idee: als je je geen zorgen hoeft te maken om spullen kan je je richten op zaken die er echt toe doen. Vandaag deel ik graag drie hele praktische tips om te helpen met ‘ontspullen’.

OntspullenDe drie tips om echt een start te maken met ‘ontspullen’ komen uit het gelijknamige boek van James Wallman. Dit boek is overigens een aanrader voor iedereen die het hebben van minder spullen aantrekkelijk lijkt. Het biedt vanuit verschillende invalshoeken een breed inzicht in allerlei aspecten en achtergonden van de ‘ontspullen-beweging’. Zo komt er van alles voorbij: van de geschiedenis van het materialisme tot aan de rol van Social Media in de moderne samenleving.

De eerste praktische tip om te ‘ontspullen’ is een leuk spelletje dat het beste gespeeld kan worden door mensen die samenwonen. Het is eenvoudig: de een verstopt iets en als de ander na een afgesproken tijd – bijvoorbeeld een week of een maand – niet heeft gemerkt dat het weg is, dan had hij of zij het niet nodig, dus kun je het weggooien.

De tweede is een forse uitdaging in de vorm van een wedstrijdje: doe evenveel spullen weg als het getal van de datum op de kalender. Dus je doet één ding weg op de 1e van de maand, twee op de 2e, totdat je 28, 29, 30 of 31 dingen weggooit op de laatste dag. Dit kun je het beste spelen met een vriend of vriendin, om te zien wie dit volhoudt tot het eind van de maand. Dit idee komt van het blog TheMinimalists.com van Ryan Nicodemus en Joshua Fields Millburn. Zoals eerder beschreven: deze heb ik samen met een collega in september gedaan – aanrader!

Tenslotte nog eentje die goed werkt bij het opruimen van kledingkasten. Hang alle kledinghangers met het haakje naar dezelfde kant in de kast. Draag je iets, dan hang je het terug in de kast met het haakje de andere kant op. Aan het eind van een maand weet je hoeveel van je kleding je gebruikt.

Hoop dat dit inspiratie geeft om aan de slag te gaan!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *