Een waardevol leven – ‘even so’

In een praktische speech stelt dean James Ryan (van de Harvard Graduate School of Education) dat vijf vragen je kunnen  helpen om een waardevol leven te leiden. Zodat je uiteidenlijk de bonus-vraag ‘And did you get what you wanted from this life, even so?’ positief kan beantwoorden. Een mooi en genuanceerd beeld!

De vijf vragen zijn de volgende:

  1. wait … what?
  2. I wonder?
  3. couldn’t we at least?
  4. how can I help?
  5. what really matters

‘Wait … what’ staat aan het begin van al het begrijpen. Om te beginnen even je oordeel uitstellen. Het is de rust die je moet nemen voordat je een besluit neemt of een conclusie trekt. Covey zegt dan: ‘seek first to understand, then to be understood’ (habit 5).

‘I wonder’ geeft invulling aan de nieuwsgierigheid die nodig is om vooruit te gaan. Bijvoorbeeld: ‘I wonder why’ mensen op het werk vaak minder intiatief lijken te nemen dan in thuis-situaties; ‘I wonder if’ een andere management-aanpak dit kan verbeteren.

‘Couldn’t we at least’ is het begin van alle vooruitgang. Met deze vraag kom je een actie, je zet een eerste kleine maar concrete stap. Iedere verandering begint met zo’n eerste stap.

‘How can I help’ staat aan de basis van goede relaties: anderen helpen op een manier die zij zelf willen.

‘What really matters’ brengt je bij de kern van het leven, de grote vragen – de zin van het leven.

Aan deze 5 basis-vragen voegt James Ryan een bonus-vraag toe: ‘And did you get what you wanted from this life, even so’. Deze vraag komt uit het gedicht ‘Late Fragments’ van Raymond Carver:

Late Fragment

And did you get what
you wanted from this life, even so?
I did.
And what did you want?
To call myself beloved, to feel myself
beloved on the earth.

James verklaart het intrigerende ‘even so’ als volgt: “the even so part of this, to me, captures perfectly the recognition of the pain and disappointment that inevitably make up a full life, but also the hope that life, even so, offers the possibility of joy and contentment.”

Volgens dean James Ryan helpen de vijf vragen je om uiteindelijk JA te kunnen antwoorden op de bonus vraag:

My claim is that if you regularly ask: wait … what, I wonder, couldn’t we at least, how can I help, and what really matters, when it comes time to ask yourself “And did you get what you wanted out of life, even so,” your answer will be “I did.”

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *