Havermout – onbetwist gezond #2

Een paar maanden geleden meldde ik dat de ‘groene smoothie’ een vast onderdeel geworden is van mijn eetpatroon. Ik noemde een groene smoothie ‘onbetwist gezond’. In diezelfde categorie valt havermout: ook havermout wordt algemeen beschouwd als gezond. En laat het nou ook nog eens erg eenvoudig klaar te maken zijn. Havermout is wat mij betreft een ideale manier om heel gemakkelijk dagelijks een beetje gezonder te eten.

Het hele internet staat vol met goede eigenschappen van havermout: een betere stofwisseling, minder vet, meer spieren, verlaagt cholesterol, glutenvrij, goed voor de lijn, bevat anti-oxidanten, lage glycemische index, etcetera. Let op, een waarschuwing die ik regelmatig tegenkom is de volgende: gebruik pure havermout, geen instant – dan zijn de gezondheidsvoordelen een stuk lager. En verknal het kommetje pure gezondheid natuurlijk niet met suiker of andere ongezonde toevoegingen šŸ™‚

Je kan havermout warm of koud eten. Warm is traditioneel de bekendste variant: havermoutpap, gekookt met water of melk (al dan niet plantaardig). Maar ook koud is havermout erg lekker, in de vorm van zogenaamde ‘overnight oats’: havermout met melk een nachtje in de koelkast leidt de volgende ochtend tot een lekkere koude pap.

Om allerlei lekkere afwisselende recepten te vinden is Google je vriend, zowel voor koude als warme pap. Er zijn veel varianten met vers fruit en noten. Er zit vast wel wat bij naar je zin! De eenvoudigste variant die ik geregeld maak is: havermout met kaneel, rozijntjesĀ en amandelmelk een nachtje afgedekt in de koelkast. Geeft een heel lekker en snel klaar ontbijtje de volgende ochtend!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *